Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle

Warpenius, Katariina; Tigerstedt, Christoffer; Holmila, Marja
Title: Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle
Authors: Warpenius, Katariina (Editor)
Tigerstedt, Christoffer (Editor)
Holmila, Marja (Editor)
Product number: 9789522455185
Product form: Paperback
Availability: Delivery in 1-3 workdays
Price: 38,30 € (34,82 € vat 0 %)


Publ. product code: TEE0142013
Publisher: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Series: Teema 14
Edition: 1. Edition, 2013
Publication year: 2013
Language: Finnish
Pages: 209
Product family: PUBLICATION SERIES
- Theme
- Alcohol, drugs and addiction
Library classification: 37.61 Alkoholipolitiikka
National Library's descriptors: alkoholinkäyttö, alkoholi, huumeet, käyttö, päihteet, haitat, läheiset, yhteiskunta, sosiaaliset ongelmat, päihdeongelmaiset, vanhemmuus, vanhukset, parisuhdeväkivalta, väkivaltarikokset, järjestyshäiriöt, liikennejuopumus, sairauspoissaolot, työkyvyttömyys, päihdeongelmat, alkoholiongelmat, huumeongelmat, kustannukset, lastensuojelu, terveyspalvelut, sosiaalipalvelut, ehkäisevä päihdetyö
Alkoholin ja muiden päihteiden käytön kasvaessa myös päihdehaitat ovat lisääntyneet. Sekä tutkimuksessa että päihdepoliittisessa keskustelussa on alettu kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten alkoholi- ja päihdehaitat vaikuttavat muihin kuin käyttäjään itseensä. Päihdehaittojen sosiaalisen ja yhteiskunnallisen sääntelyn kannalta lähestymistapa on tärkeä, sillä ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä perustellaan usein läheisille ja yhteiskunnalle koituvilla haittavaikutuksilla.

Kirja esittelee tutkimustietoa aiheesta kolmesta näkökulmasta. Ensimmäinen osa käsittelee läheisille yksityiselämässä ja lähisuhteissa koituvia haittoja. Toinen osa tarkastelee julkisissa tiloissa ja tilanteissa ilmeneviä muihin ihmisiin kohdistuvia haittoja. Kolmas osa keskittyy yhteiskunnalle ja palvelujärjestelmälle karttuvaan institutionaaliseen haittakuormitukseen.

Artikkeleissa pohditaan myös tutkimusmenetelmien- ja asetelmien mahdollisuuksia ja rajoituksia. Yksilötason terveysvaikutuksiin painottunut päihdetutkimus saa uusia haasteita, kun lähipiiri ja yhteiskunnan sosiaaliset instituutiot liitetään kuvaan mukaan.