Sukupolvien sillat ja kasvamisen karikot - vanhemmat, lapset ja alkoholi

Holmila, Marja; Raitasalo, Kirsimarja; Tigerstedt, Christoffer
Title: Sukupolvien sillat ja kasvamisen karikot - vanhemmat, lapset ja alkoholi
Authors: Holmila, Marja (Editor)
Raitasalo, Kirsimarja (Editor)
Tigerstedt, Christoffer (Editor)
Product number: 9789523027374
Product form: Paperback
Availability: Delivery in 1-3 workdays
Price: 35,90 € (32,64 € vat 0 %)


Publ. product code: TEE0252016
Publisher: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Series: Teema 25
Edition: 2016
Publication year: 2016
Language: Finnish
Pages: 196
Product family: PUBLICATION SERIES
- Theme
- Alcohol, drugs and addiction
Library classification: 37.6 Päihdepolitiikka. Päihdehuolto
National Library's descriptors: alkoholi, alkoholinkäyttö, alkoholikulttuuri, päihdekasvatus, alkoholiongelmat, lapset, nuoret, vanhemmat, maahanmuuttajat
”Nuoren alkoholinkäyttö aiheuttaa vanhemmissa usein epävarmuutta – mikä olisi kasvattajalle paras toimintatapa? Entä millaista on kasvaa suomalaisessa alkoholikulttuurissa?

Tässä nuorten ja vanhempien haastatteluihin ja muihin tutkimusaineistoihin perustuvassa kirjassa on vahvasti esillä perheenjäsenten oma ääni. Siinä etsitään vanhempien ja lasten vuorovaikutuksen myönteisiä piirteitä ja tarkastellaan asioita tulevaisuuden ja hyvän elämän näkökulmasta.

Alkoholinkäyttö on siirtynyt koteihin, ja lapset ovat tottuneet näkemään vanhempiensa käyttävän sitä. Nuoret odottavat vanhemmiltaan aloitteellisuutta alkoholinkäytöstä keskusteltaessa sekä auktoriteettiaseman ottamista ja ylläpitämistä. Vanhemmat ja nuoret suosivat perheen keskistä avointa keskustelua ja perheenjäsenten välistä luottamusta. Muualta maahan muuttaneiden vanhempien ja nuorten kuva suomalaisesta alkoholikulttuurista muodostaa mielenkiintoisen peilin valtaväestön tavoille. Monissa kodeissa alkoholinkäyttö hallitsee elämää ja tälläkin hetkellä Suomessa noin 65 000–70 000 lapsen vanhemmalla on vakava päihdeongelma. Lapsilla ja nuorilla on kuitenkin erilaisia selviytymiskeinoja vaikeissa tilanteissa. Yhteiskunnan ja lähiyhteisöjen antama tuki ja sen vahvistaminen on tärkeää lapsia ja nuoria autettaessa.

Kirjan tavoitteena on edistää avointa keskustelua vaikeasta aiheesta niin perheissä kuin nuorten ja kotien kanssa toimivien ammattilaisten keskuudessa.

Kirja on osa Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiön (ITLA) käynnistämää Lapset, nuoret ja perheet satavuotiaassa Suomessa -ohjelmaa (2013–2017).”