Perhevapaat, talouskriisi ja sukupuolten tasa-arvo

Salmi, Minna; Närvi, Johanna
Titel: Perhevapaat, talouskriisi ja sukupuolten tasa-arvo
Författare: Salmi, Minna (Redaktör)
Närvi, Johanna (Redaktör)
Artikelnummer: 9789523028838
Form: Mjukband
Tillgänglighet: Leveranstid 1-3 vardagar
Pris: 12,00 € (10,91 € moms 0 %)

Förlagets identifieringsnummer: RAP0042017
Förlag: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Serie: THL Raportti 4
Upplaga: 2017
Utgivningsår: 2017
Språk: finska
Antal sidor: 280
Produktgrupp: - Barn, ungdomar och familjer
FÖRMÅNER
Bibliotekssignum: 37 SOSIAALIPOLITIIKKA
ALLFO - Allmän finländsk ontologi: perhevapaat, hoitovapaa, isyysvapaa, vanhempainvapaa, äitiysvapaa, tasa-arvo, työelämä, taloudelliset kriisit, äidit, isät, työmarkkina-asema, työssäkäynti, osa-aikatyö, lapsiperheet, toimeentulo, kotihoidon tuki
Perhevapaiden uudistaminen on ajankohtaisempaa kuin aikoihin: työelämän muutokset ja perheiden moninaisuuden näkyväksi tuleminen haastavat järjestelmän rakenteen ja toimintaperiaatteet.

Tämä tutkimus tarjoaa uudistamisen tueksi ajantasaista tietoa äitien ja isien perhevapaiden käytöstä sekä sen edellytyksistä ja esteistä. Se kuvaa tekijöitä, jotka vaikuttavat äitien ja isien valintoihin ansiotyön ja hoivan välillä. Perhevapaiden käytön ehdot ja seuraukset ovat yhteydessä sukupuolten tasa-arvoa edistävään politiikkaan ja perhepolitiikkaan mutta myös talous- ja työpolitiikkaan. Työelämän muutokset asettavat omia ehtojaan vapaiden käytölle, ja viime vuosien talouskriisin tuoma työn epävarmuus heijastuvat äitien ja isien ratkaisuihin.

Tutkimus antaa vastauksia perhevapaakeskustelun kuumiin kysymyksiin. Keitä ovat se vähemmistö äideistä, joka käyttää kotihoidontukea pitkään? Mikä estää isiä käyttämästä pidempiä perhevapaita? Miksi osa-aikaisia vapaita käytetään vähän, vaikka osa-aikatyö kiinnostaa pienten lasten vanhempia?

Tutkimus kartoittaa myös vanhempien mielipiteitä perhevapaiden kehittämisestä. Lisäksi kirjassa esitellään ja arvioidaan eri tahojen vuosina 2016-2017 esittämiä malleja perhevapaiden uudistamiseksi.