Nuorten nuuskaaminen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta — Yhteistä linjaa etsimässä?

Liimakka, Satu; Ollila, Hanna; Ruokolainen, Otto; Sandström, Patrick; Heloma, Antero
Nimeke: Nuorten nuuskaaminen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta — Yhteistä linjaa etsimässä?
Tekijät: Liimakka, Satu (Kirjoittaja)
Ollila, Hanna (Kirjoittaja)
Ruokolainen, Otto (Kirjoittaja)
Sandström, Patrick (Kirjoittaja)
Heloma, Antero (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523024205
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 22,80 € (20,73 € alv 0 %)


Kust. tuotetunnus: RAP22015
Kustantaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Sarja: THL Raportti 2
Painos: 2015
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Sivumäärä: 77
Tuoteryhmät: JULKAISUSARJAT
- Raportti
- Päihteet ja riippuvuudet
Kirjastoluokka: 59.56 Psykiatria
Kansalliskirjaston asiasanat: tupakointi, nuuska, käyttö, ennaltaehkäisy, nuoret, kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto, suun terveydenhuolto, terveydenhuoltohenkilöstö, käsitykset
Nuuskan suosio on kasvanut viime vuosina nuorten keskuudessa. Vaikka monet toimijat työskentelevät aktiivisesti tupakoinnin ehkäisemiseksi, tiedetään kuitenkin vähän siitä, miten nuuska on huomioitu nuorille kohdennetuissa toimissa ja viestinnässä. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaiset, mukaan lukien suun terveydenhuollon ammattilaiset, kohtaavat valtaosan nuorista säännöllisesti määräaikaistarkastuksissa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin heidän näkemyksiään nuuskasta ja nuorten nuuskaamisesta sekä heidän toimenpiteitään nuorten nuuskaamisen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Haastatellut ammattilaiset pitivät nuuskaa terveydelle haitallisena, mutta heidän näkemyksensä tupakoinnin terveyshaitoista olivat yhteneväisemmät verrattuna nuuskaan. Myös kulttuurisia eroja esiintyy. Ammattilaisten mukaan nuuskaamiseen puuttumista estää sekä resurssien että tahdon puute: aihetta ei koeta riittävän tärkeäksi ja toisaalta puuttuu aikaa, tietoa ja työvälineitä. Tulokset ovat erityisen hyödyllisiä erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä suun terveydenhuollon kehitystyöhön. Raportti sopii sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä nuorten parissa työskenteleville.


Katso myös näitä tuotteita