Perhevapaat, talouskriisi ja sukupuolten tasa-arvo

Salmi, Minna; Närvi, Johanna
Nimeke: Perhevapaat, talouskriisi ja sukupuolten tasa-arvo
Tekijät: Salmi, Minna (Toimittaja)
Närvi, Johanna (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523028838
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 12,00 € (10,91 € alv 0 %)

Kust. tuotetunnus: RAP0042017
Kustantaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Sarja: THL Raportti 4
Painos: 2017
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 280
Tuoteryhmät: - Lapset, nuoret ja perheet
EDUT JA TARJOUKSET
Kirjastoluokka: 37 SOSIAALIPOLITIIKKA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: perhevapaat, hoitovapaa, isyysvapaa, vanhempainvapaa, äitiysvapaa, tasa-arvo, työelämä, taloudelliset kriisit, äidit, isät, työmarkkina-asema, työssäkäynti, osa-aikatyö, lapsiperheet, toimeentulo, kotihoidon tuki
Perhevapaiden uudistaminen on ajankohtaisempaa kuin aikoihin: työelämän muutokset ja perheiden moninaisuuden näkyväksi tuleminen haastavat järjestelmän rakenteen ja toimintaperiaatteet.

Tämä tutkimus tarjoaa uudistamisen tueksi ajantasaista tietoa äitien ja isien perhevapaiden käytöstä sekä sen edellytyksistä ja esteistä. Se kuvaa tekijöitä, jotka vaikuttavat äitien ja isien valintoihin ansiotyön ja hoivan välillä. Perhevapaiden käytön ehdot ja seuraukset ovat yhteydessä sukupuolten tasa-arvoa edistävään politiikkaan ja perhepolitiikkaan mutta myös talous- ja työpolitiikkaan. Työelämän muutokset asettavat omia ehtojaan vapaiden käytölle, ja viime vuosien talouskriisin tuoma työn epävarmuus heijastuvat äitien ja isien ratkaisuihin.

Tutkimus antaa vastauksia perhevapaakeskustelun kuumiin kysymyksiin. Keitä ovat se vähemmistö äideistä, joka käyttää kotihoidontukea pitkään? Mikä estää isiä käyttämästä pidempiä perhevapaita? Miksi osa-aikaisia vapaita käytetään vähän, vaikka osa-aikatyö kiinnostaa pienten lasten vanhempia?

Tutkimus kartoittaa myös vanhempien mielipiteitä perhevapaiden kehittämisestä. Lisäksi kirjassa esitellään ja arvioidaan eri tahojen vuosina 2016-2017 esittämiä malleja perhevapaiden uudistamiseksi.


Katso myös näitä tuotteita