Tupakoinnin yhteiskunnalliset kustannukset ja niiden arviointimenetelmät

Vähänen, Miikka
Nimeke: Tupakoinnin yhteiskunnalliset kustannukset ja niiden arviointimenetelmät
Tekijät: Vähänen, Miikka (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523025028
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 22,50 € (20,45 € alv 0 %)


Kust. tuotetunnus: RAP152015
Kustantaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Sarja: THL Raportti 15
Painos: 2015
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Sivumäärä: 82
Tuoteryhmät: JULKAISUSARJAT
- Raportti
- Päihteet ja riippuvuudet
Kirjastoluokka: 59.5671 Tupakointi
Kansalliskirjaston asiasanat: tupakointi, haitat, yhteiskunnalliset vaikutukset, taloudellinen arviointi, arviointimenetelmät, kustannukset, kustannuslaskenta, terveystaloustiede
Alkoholin aiheuttamia yhteiskunnallisia haittakustannuksia on arvioitu Suomessa 1990-luvulta lähtien. Suomeen onkin kehittynyt vakiintunut laskentakehikko alkoholin aiheuttamien vuosittaisten päihdehaittakustannusten arvioimiseen. Tupakoinnin osalta vastaavaa laskentakehikkoa ei ole kuitenkaan muodostunut vaikka Suomessa on harjoitettu kiitettävästi tupakka-aiheista terveystaloustieteellistä tutkimusta.

Tupakoinnin tiedetään lisäävän sairastumisen ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Yksi tapa arvioida tupakoinnin taloudellisia haittoja on pyrkiä arvioimaan tupakkatautien aiheuttamaa yhteiskunnallista rasitusta. Tässä selvityksessä eitellään tupakoinnin välittömien ja välillisten kustannusten sekä tulonsiirtojen arviointimenetelmät sekä arviointitulokset vuodelle 2012. Selvitys sopii kaikille niille terveysalan asiantuntijoille, tutkijoille ja päättäjille, jotka ovat kiinnostuneita tupakoinnin yhteiskunnallisista kustannuksista sekä niiden arvioimiseen liittyvistä menetelmistä ja haasteista.


Katso myös näitä tuotteita