Turvapaikanhakijoiden sekä oleskeluluvan ja kuntapaikan saaneiden kunnalliset sote-palvelut — Kuntakyselyn tulokset

Tuomisto, Karolina; Tiittala, Paula; Helve, Otto; Vuori, Johanna
Nimeke: Turvapaikanhakijoiden sekä oleskeluluvan ja kuntapaikan saaneiden kunnalliset sote-palvelut — Kuntakyselyn tulokset
Tekijät: Tuomisto, Karolina (Kirjoittaja)
Tiittala, Paula (Kirjoittaja)
Helve, Otto (Kirjoittaja)
Vuori, Johanna (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523027732
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 22,10 € (20,09 € alv 0 %)


Kust. tuotetunnus: RAP0182016
Kustantaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Sarja: THL raportti 18
Painos: 2016
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 20
Tuoteryhmät: JULKAISUSARJAT
- Raportti
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
Kirjastoluokka: 32.21 Siirtolaiset. Pakolaiset
Kansalliskirjaston asiasanat: turvapaikanhakijat, oleskeluluvat, kunnat, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, kysyntä, saatavuus, tarjonta, käyttö, alueelliset erot, kotouttaminen (maahanmuuttajat)
Sosiaali- ja tervysministeriö, tervyden ja hyvinvoinnin laitos ja aluehallintoviranomaiset toteuttivat kesällä 2016 kyselyn koskien turvapaikanhakijoiden sekä oleskeluluvan ja kuntapaikan saaneiden julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote-palveluiden) kysyntää, kuormitusta ja tulevaisuuden näkymiä. Raportissa kuvataan kunnanjohtajille suunnatun kyselytutkimuksen tulokset ja niiden perusteella tehtävät johtopäätökset suosituksineen.

Kyselyyn vastasi 158 kuntaa. Kunnat pystyivät pääasiassa vastaamaan hyvin turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan ja kuntapaikan saaneiden sote-palveluiden kysyntään. Osassa kunnista turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan päässeet heille kuuluviin kunnallisiin palveluihin. Erityisen huolestuttavaa on palvelujen puuttuminen lasten, koululaisten ja raskaana olevien naisten kohdalla.

Raportti suosittaa, että sosiaali- ja terveysministeriö varmistaa sote-toimijoiden tietojen riittävyyden koskien turvapaikanhakijoiden, oleskeluluvan saaneiden pakolaisten ja paperittomien oikeutta sote-palveluihin sekä edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja yhdenvertaista kohtelua yhteistyössä muiden keskeisten toimijoiden kanssa.


Katso myös näitä tuotteita