Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024

Statens Näringsdelegation
Title: Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024
Title in original language: Kestävää terveyttä ruoasta - Kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Authors: Statens Näringsdelegation (Author)
Kuronen, Maria (Translator)
Product number: 9789524084338
Product form: Paperback
Availability: Delivery in 1-3 workdays
Publication date: 13.12.2024
Price: 24,00 € (21,82 € vat 0 %)

Publ. product code: OHJ2024_014
Title in original language: Kestävää terveyttä ruoasta - Kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Publisher: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Series: Handledning / Ohjaus 14
Edition: 2024
Publication year: 2024
Language: Swedish
Pages: 119
Product family: HOME
NEW RELEASES
- Nutrition
- Public health and welfare
- Directions
Finnish library classification: 59.34 Ravinto-oppi. Ruokavaliot
HÅLLBAR HÄLSA FRÅN MATEN - nationella näringsrekommendationer 2024 Målet med Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024 är att främja befolkningens hälsa, ge svar på närings- och hälsoproblem samt minska de skadliga miljökonsekvenser som uppstår av matkonsumtionen och -produktionen. Näringsrekommendationerna är avsedda att utnyttjas inom hälso- och sjukvården, vid måltidsplaneringen inom matservicen, i produktutvecklingen av livsmedel, kommunikationen samt i kostundervisningen och -fostran.

Publikationen innehåller rekommendationer för intag av energi och näringsämnen, rekommenderade matval och anvisningar för verkställande och tillämpning av rekommendationerna. Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer 2024 grundar sig på de nordiska näringsrekommendationerna som publicerades sommaren 2023 och som utarbetades genom att gå igenom de nyaste forskningsrönen om sambandet mellan kost och hälsa samt matproduktionens och -konsumtionens miljökonsekvenser. I rekommendationerna har man också beaktat finländska vuxnas och barns matanvändning och intag av näringsämnen.

Näringsrekommendationerna skapar en grund för kosthandledning, matfostran och näringskommunikation, med vilka man strävar efter att påverka befolkningens matvanor och intag av näringsämnen. I en rekommenderad växtbaserad kost kombineras mångsidighet, balans, njutbarhet och måttlighet.