Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024
Statens NäringsdelegationProduct information
Title: | Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024 | ||
Title in original language: | Kestävää terveyttä ruoasta - Kansalliset ravitsemussuositukset 2024 | ||
Authors: | Statens Näringsdelegation (Author) Kuronen, Maria (Translator) |
||
Product number: | 9789524084338 | ||
Product form: | Paperback | ||
Availability: | Delivery in 1-3 workdays | ||
Publication date: | 13.12.2024 | ||
Price: | 24,00 € (21,82 € vat 0 %) | ||
|
|||
Publ. product code: | OHJ2024_014 |
Title in original language: | Kestävää terveyttä ruoasta - Kansalliset ravitsemussuositukset 2024 |
Publisher: | Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL |
Series: | Handledning / Ohjaus 14 |
Edition: | 2024 |
Publication year: | 2024 |
Language: | Swedish |
Pages: | 119 |
Product family: | HOME NEW RELEASES - Nutrition - Public health and welfare - Directions |
Finnish library classification: | 59.34 Ravinto-oppi. Ruokavaliot |
HÅLLBAR HÄLSA FRÅN MATEN - nationella näringsrekommendationer 2024 Målet med Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024 är att främja befolkningens hälsa, ge svar på närings- och hälsoproblem samt minska de skadliga miljökonsekvenser som uppstår av matkonsumtionen och -produktionen. Näringsrekommendationerna är avsedda att utnyttjas inom hälso- och sjukvården, vid måltidsplaneringen inom matservicen, i produktutvecklingen av livsmedel, kommunikationen samt i kostundervisningen och -fostran.
Publikationen innehåller rekommendationer för intag av energi och näringsämnen, rekommenderade matval och anvisningar för verkställande och tillämpning av rekommendationerna. Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer 2024 grundar sig på de nordiska näringsrekommendationerna som publicerades sommaren 2023 och som utarbetades genom att gå igenom de nyaste forskningsrönen om sambandet mellan kost och hälsa samt matproduktionens och -konsumtionens miljökonsekvenser. I rekommendationerna har man också beaktat finländska vuxnas och barns matanvändning och intag av näringsämnen.
Näringsrekommendationerna skapar en grund för kosthandledning, matfostran och näringskommunikation, med vilka man strävar efter att påverka befolkningens matvanor och intag av näringsämnen. I en rekommenderad växtbaserad kost kombineras mångsidighet, balans, njutbarhet och måttlighet.
Publikationen innehåller rekommendationer för intag av energi och näringsämnen, rekommenderade matval och anvisningar för verkställande och tillämpning av rekommendationerna. Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer 2024 grundar sig på de nordiska näringsrekommendationerna som publicerades sommaren 2023 och som utarbetades genom att gå igenom de nyaste forskningsrönen om sambandet mellan kost och hälsa samt matproduktionens och -konsumtionens miljökonsekvenser. I rekommendationerna har man också beaktat finländska vuxnas och barns matanvändning och intag av näringsämnen.
Näringsrekommendationerna skapar en grund för kosthandledning, matfostran och näringskommunikation, med vilka man strävar efter att påverka befolkningens matvanor och intag av näringsämnen. I en rekommenderad växtbaserad kost kombineras mångsidighet, balans, njutbarhet och måttlighet.