Poikkeuksellinen nuoruus korona-aikaan — Nuorten elinolot -vuosikirja 2022

Kekkonen, Marjatta; Gissler, Mika; Känkänen, Päivi; Isola, Anna-Maria
Title: Poikkeuksellinen nuoruus korona-aikaan — Nuorten elinolot -vuosikirja 2022
Authors: Kekkonen, Marjatta (Editor)
Gissler, Mika (Editor)
Känkänen, Päivi (Editor)
Isola, Anna-Maria (Editor)
Product number: 9789523439382
Product form: Paperback
Availability: Delivery in 1-3 workdays
Publication date: 9.11.2022
Price: 42,00 € (38,18 € vat 0 %)

Publisher: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Series: Teema 34
Edition: 2022
Publication year: 2022
Language: Finnish
Pages: 258
Product family: - Children, young people and families
- Mental health
- Social and health services
- Theme
Finnish library classification: 32.4 Ikäryhmien asema yhteiskunnassa
YSO - General Finnish ontology: hyvinvointi, osallisuus, sosiaaliset suhteet, mielenterveys, nuoret, nuoruus, opinnot, oppimisympäristö, etäopiskelu, opiskelijat, poikkeusolot, pandemiat, COVID-19
Key words: mielenterveys, nuoruus, opinnot, pandemia
Globaalin covid-19-pandemian leviäminen Suomeen helmikuussa 2020 järisytti suomalaista yhteiskuntaa ja kosketti kaikkia kansalaisia. Poikkeuksellinen nuoruus korona-aikaan Nuorten elinolot -vuosikirja 2022 kokoaa tutkimustietoa lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kokemuksista koronasta. Julkaisu osallistuu keskusteluun siitä, miten väestön terveysturvallisuuden ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi asetetut koronasulut, kokoontumisrajoitukset ja lähikontaktien sääntely näkyivät nuorten osallisuuden kokemuksissa, sosiaalisissa suhteissa ja elinoloissa.

Vuosikirjan tilasto-osassa eritellään korona-ajan muutoksia nuorten käyttämissä palveluissa ja saamissa etuuksissa. Tutkimusartikkelit avaavat pandemiarajoitusten vaikutuksia lasten ja nuorten osallisuuteen, koulunkäyntiin, opiskeluun, harrastamiseen, vertaissuhteisiin, siirtymävaiheisiin, elämäntyytyväisyyteen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Ensimmäistä kertaa Suomea koetelleiden pandemioiden historiassa tietoa nuorilta on päästy keräämään heti rajoitustoimien astuttua voimaan.

Nuorten itsensä kirjoittamissa näkökulmakirjoituksissa korostuvat aistien, tunteiden, pettymysten ja turhaumien, mutta myös empatian ja kiitollisuuden tunteet.

Nuorten elinolot -vuosikirja 2022 on 14. tutkimukseen perustuva ajankohtaiskatsaus nuorten elinoloista. Kirjan toimittamisesta on vastannut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhteistyössä Nuorisotutkimusseuran ja Valtion nuorisoneuvoston kanssa.

Boken innehåller ett sammandrag på svenska.