Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024

Statens Näringsdelegation
Titel: Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024
Originaltitel: Kestävää terveyttä ruoasta - Kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Författare: Statens Näringsdelegation (Författare)
Kuronen, Maria (Översättare)
Artikelnummer: 9789524084338
Form: Mjukband
Tillgänglighet: Leveranstid 1-3 vardagar
Utgivningsdatum: 13.12.2024
Pris: 24,00 € (21,82 € moms 0 %)

Förlagets identifieringsnummer: OHJ2024_014
Originaltitel: Kestävää terveyttä ruoasta - Kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Förlag: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Serie: Handledning / Ohjaus 14
Upplaga: 2024
Utgivningsår: 2024
Språk: svenska
Antal sidor: 119
Produktgrupp: STARTSIDA
NYA RELEASER
- Nutrition
- Befolkningens hälsa och välfärd
- Handledning
Bibliotekssignum: 59.34 Näringslära. Dieter
HÅLLBAR HÄLSA FRÅN MATEN - nationella näringsrekommendationer 2024 Målet med Hållbar hälsa från maten - nationella näringsrekommendationer 2024 är att främja befolkningens hälsa, ge svar på närings- och hälsoproblem samt minska de skadliga miljökonsekvenser som uppstår av matkonsumtionen och -produktionen. Näringsrekommendationerna är avsedda att utnyttjas inom hälso- och sjukvården, vid måltidsplaneringen inom matservicen, i produktutvecklingen av livsmedel, kommunikationen samt i kostundervisningen och -fostran.

Publikationen innehåller rekommendationer för intag av energi och näringsämnen, rekommenderade matval och anvisningar för verkställande och tillämpning av rekommendationerna. Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer 2024 grundar sig på de nordiska näringsrekommendationerna som publicerades sommaren 2023 och som utarbetades genom att gå igenom de nyaste forskningsrönen om sambandet mellan kost och hälsa samt matproduktionens och -konsumtionens miljökonsekvenser. I rekommendationerna har man också beaktat finländska vuxnas och barns matanvändning och intag av näringsämnen.

Näringsrekommendationerna skapar en grund för kosthandledning, matfostran och näringskommunikation, med vilka man strävar efter att påverka befolkningens matvanor och intag av näringsämnen. I en rekommenderad växtbaserad kost kombineras mångsidighet, balans, njutbarhet och måttlighet.