Suomalaisten hyvinvointi 2022

Karvonen, Sakari; Kestilä, Laura; Saikkonen, Paula
Titel: Suomalaisten hyvinvointi 2022
Författare: Karvonen, Sakari (Redaktör)
Kestilä, Laura (Redaktör)
Saikkonen, Paula (Redaktör)
Artikelnummer: 9789523439955
Form: Mjukband
Tillgänglighet: Leveranstid 1-3 vardagar
Utgivningsdatum: 29.12.2022
Pris: 39,50 € (35,91 € moms 0 %)

Förlagets identifieringsnummer: TEE_2022_35
Förlag: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Serie: Teema 35
Upplaga: 2022
Utgivningsår: 2022
Språk: finska
Antal sidor: 361
Produktgrupp: - Hälso- och välfärdspolitik samt -ekonomi
- Befolkningens hälsa och välfärd
- Tema
STARTSIDA
Bibliotekssignum: 37 SOCIALPOLITIK
ALLFO - Allmän finländsk ontologi: hyvinvointi, elinolot, suomalaiset, koettu hyvinvointi, elämänlaatu, terveyserot, eriarvoisuus, köyhyys, alueelliset erot, väestöryhmät, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, saatavuus, käyttö, asiakaskokemus, toimeentuloturva, palvelujärjestelmät, sosiaalinen kestävyys, taloudellinen kestävyys, resilienssi
Suomalaisen yhteiskunnan sopeutumiskykyä on koeteltu viime vuosina ennennäkemättömällä tavalla. Koronaepidemia rajoituksineen sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut inflaatio ja energiakriisi ovat muuttaneet yhteiskuntaa suuresti. Niin kansalaiset kuin instituutiotkin ovat joutuneet sopeutumaan muutoksiin nopeasti. Kriisien keskellä tulisi samaan aikaan luoda järjestelmä, joka on joustava ja kestävä tulevaisuuden uhkien edessä, unohtamatta tavoitetta saavuttaa hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä.

Kestävän yhteiskunnan rakentaminen edellyttää laadukasta tutkimustietoa. Suomalaisten hyvinvointi 2022 tarjoaa ainutlaatuisen ja ajantasaisen kokonaiskuvan väestön elinoloista, hyvinvoinnista, sosiaali- ja terveyspalvelujen käytöstä sekä kansalaisten asenteista. Teoksessa esitellään hyvinvoinnin kehitystä ja sen jakautumista sekä arvioidaan hyvinvointipolitiikkaa. Teos perustuu useisiin tuoreisiin rekisteri- ja kyselytutkimusaineistoihin sekä tutkimuskatsauksiin.

Teoksen luvut osoittavat, että monella mittarilla arvioituna suomalaiset voivat hyvin. Myönteisistä havainnoista ja kehityssuunnista huolimatta teoksen sanoma on kuitenkin tiivistetysti se, että hyvinvoinnissa ja terveydessä havaitaan varsin selviä ja pysyviä eroja eri väestöryhmien välillä. Teos pureutuu muun muassa ulkomaalaistaustaisen väestön hyvinvointiin, suomalaisten osallisuuden kokemukseen ja perusturvan riittävyyteen ja eriarvoisuuteen digitaalisten palvelujen käytössä.

Suomalaisten hyvinvointi 2022 on sarjassaan jo seitsemäs teos jokaiselle hyvinvoinnista ja hyvinvointipolitiikasta kiinnostuneelle. Se tarjoaa monipuolisen tietoperustan hyvinvointipolitiikan arvioimiseksi, kehittämiseksi ja tutkimiseksi.