Digiturvataitoja lapsille

Andell, Minna; Ylenius-Lehtonen, Mirja
Nimeke: Digiturvataitoja lapsille
Tekijät: Andell, Minna (Kirjoittaja)
Ylenius-Lehtonen, Mirja (Kirjoittaja)
Saarikoski, Eero (Kuvittaja)
Tuotetunnus: 9789524082686
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 1.3.2024
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kust. tuotetunnus: MUU2024_340
Kustantaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Painos: 2024
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Sivumäärä: 94
Tuoteryhmät: - Lapset, nuoret ja perheet
- Tapaturmat ja väkivalta
ETUSIVU
Kirjastoluokka: 38 KASVATUS. OPETUS. KASVATUSTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: turvallisuuskasvatus, lapset (ikäryhmät), turvallisuus, verkkoympäristö, Internet, sosiaalinen media, henkilökohtainen koskemattomuus, nettikiusaaminen, trollaus, grooming, varhaiskasvatus, alakoulu
Digiturvataitoja lapsille -oppimateriaalin punaisena lankana on turvallisuus sekä oman ja toisten ihmisarvon ja loukkaamattomuuden kunnioittaminen kaikissa ympäristöissä. Internetin ja älypuhelinten yleistymisen myötä myös kiusaaminen, häirintä ja väkivalta ovat saaneet uusia muotoja. Yhä nuoremmat lapset altistuvat netissä mieltä järkyttäville kuville, teksteille, videoille tai heitä vahingoittavalle toiminnalle. Lapsista seksuaalisesti kiinnostuneet henkilöt, verkkosaalistajat toimivat sosiaalisessa mediassa ja niissä sovelluksissa, joita lapsetkin käyttävät. Lapset ja aikuiset toimivat netissä ilman sääntöjä tai valvontaa ja tämä lisää lapseen kohdistuvan väkivallan ja hyväksikäytön riskiä.

Turvalliseen nettielämään lapsi tarvitsee aikuisen ohjausta, tukea ja valvontaa. Tässä oppimateriaalissa painotetaan turvallisesti toimimista ja käyttäytymistä digitaalisessa ympäristössä, selviytymistaitoja digiliikenteeseen, omiin hälytyskelloihin eli tunnetaitoihin luottamista. Lasten kanssa tutkitaan ja mietitään netin ilmiöitä ja sitä, miten itseä voi puolustaa ja suojella näissä tilanteissa. Vastuu lasten turvallisuudesta on kuitenkin aina aikuisilla, ja siksi lapsia ohjataan kääntymään huolissaan turvallisten aikuisten puoleen. Digiturvataitoja lapsille on Tunne- ja turvataitoja lapsille -oppimateriaalin itsenäinen lisäosa.


Katso myös näitä tuotteita