Kohti laadukasta aikuistumisen tukea — Yhdessä aikuisuuteen – Elämässä eteenpäin -hankkeen loppuraportti

Hirschovits-Gerz, Tanja; Heino, Tarja; Laine, Terhi; Weckroth, Niina
Nimeke: Kohti laadukasta aikuistumisen tukea — Yhdessä aikuisuuteen – Elämässä eteenpäin -hankkeen loppuraportti
Tekijät: Hirschovits-Gerz, Tanja (Toimittaja)
Heino, Tarja (Toimittaja)
Laine, Terhi (Toimittaja)
Weckroth, Niina (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789524080798
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 6.6.2023
Hinta: 27,50 € (25,00 € alv 0 %)

Kustantaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Sarja: Raportti 5
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 288
Tuoteryhmät: - Lapset, nuoret ja perheet
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Raportti
Kirjastoluokka: 37 SOSIAALIPOLITIIKKA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: nuoret, palvelut, tukipalvelut, palvelujärjestelmät, lastensuojelu, sosiaalipalvelut, aikuistuminen, tukeminen, tukimuodot
Aikuistumisen tuen tarvetta ja palveluita ei ole riittävästi tunnistettu omaksi palvelukokonaisuudeksi. Yhteiskunnassa on nuorten ryhmiä, jotka erityisesti tarvitsevat julkisen vanhemman tukea, kun omaa lähivanhempaa tai muuta turvallista aikuista ei ole tukena. Lastensuojelun sijoituksen kokeneet nuoret, ilman huoltajaa maahan alaikäisenä tulleet sekä jotkin muut nuorten ryhmät ovat erityisesti aikuistumisvaiheessa julkisen vanhemman tuen tarpeessa. Riittävällä tuella nuorten syrjäytyminen voidaan estää.

Raportissa kuvataan julkisen vanhemmuuden tarpeessa olevia nuorten ryhmiä, paikannetaan palvelujärjestelmän kipupisteet ja kuvataan periaatteet aikuistumisen tuen palveluekosysteemien rakentamiseksi.

Raportti sisältää 20 artikkelia aikuistumisen tuen palveluiden kehittämisestä hankkeen aikana sekä hankkeen arvioinnin. Lopuksi kootaan keskeiset havainnot, esitetään joukko ehdotuksia aikuistumisen tuen uudistamiseksi ja luodaan katse tulevaisuuteen.

Julkaisu on kohdennettu johdolle ja päätöksentekijöille sekä ammattilaisille valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Se antaa eväitä palveluiden ja palveluekosysteeminen kehittämiseksi hyvinvointialueilla ja kunnissa sekä näkökulmia laissäädännön uudistamisesi.

Käsillä oleva raportti on jatkoa keväällä 2022 julkaistulle YEE-hankkeen Ikkuna aikuistumiseen -raportille, jossa tuotettiin tilannekuva palveluiden nykytilasta ja kuvattiin kehittämisehdotuksia.


Katso myös näitä tuotteita